Tento dokument byl načten z úřední desky, kterou vede Město Opava.
PRAVIDLA PRO UDRZOVANf
CISTOTY A BEZPECNOSTI A
VETERINARNf A HYGIENICKE
PODMfNKY PRODEJE ZVfRAT A
ZIVOCISNYCH PRODUKTO
<br> Pfi loha c.2 k nafizeni c.4/2016,kter}'m se vydava XXXX i fad
<br> X z X
<br>
<br> Clanek 1
Obecne povinnosti zucastnenych osob
<br> Pri prodeji na trznich mistech jsou vsechny zucastnene osoby (provozovatele,prodavajici a poskytovatele
sluzeb) povinny zejmena:
<br> a) udrzovat cistotu prodejnich mist i mist pro nakladku a vykladku zbozi a skladovych prostor <,>
<br> b) nakladat s odpady,ktere vznikaji pfi provozu trzniho mista v souladu se zvlastnimi predpisy1,popr <.>
prubezne odstranovat odpad i s obaly ze zbozi na provozovatelem urcene misto utridene podle
jednotlivych druhu a kategorii odpadu <,>
<br> c) prodej organizovat tak,aby se jednotlive druhy zbozi nevhodne navzajem neovlivnovaly a byly
chraneny pred pfimymi slunecnimi paprsky a jinymi nepfiznivymi vlivy (prach,vlhko,kour a
podobne) <,>
<br> d) k prodeji zbozi pouzivat prodejni zarizeni zhotovena ze zdravotne nezavadneho a XXXXX cistitelneho
materialu <,>
<br> e) k prodeji zbozi a poskytovani sluzeb uzivat jen mista k tomu urcena <,>
<br> f) motorovymi vozidly zde parkovat pouze v prostoru urcenem provozovatelem a v souladu s mistni
upravou provozu na pozemnfch komunikacfch <.>
<br> Clanek 2
Povinnosti zucastnenych osob pri prodeji potravin
<br> 1.Zucastnene osoby (provozovatele,prodavajici a poskytovatele sluzeb) jsou pl'i prodeji potravin povinny
zejmena:
<br> a) pouzivat jen takove obaly a obalove materialy,ktere chrani potravinu pi'ed znehodnocenim a
znemozriuji zamenu nebo zmenu obsahu bez otevreni nebo zmeny obalu,a odpovidajici
pozadavkum na pi'edmety a materialy prichazejici do pfimeho styku s potravinami <,>
<br> b) zelenina,brambory,ovoce i lesni plody musf bYt cele,zdrave,zdravotne nezavadne,cerstveho
vzhledu,ciste,nenapadene skudci; ovoce musi byt jakostne preti'ideno a be hem prodeje ulozeno v
bednach nebo vylozeno na stanku; prodej musi byt provaden vyhradne z pultu <,>
<br> c) zajistit dostatek pitne vody pro umyti rukou personalu,zejmena pri prodeji nebalenych potravin a
zvlaste masa,vc.hygienicky vhodnych prostl'edku k osuseni <,>
<br> d) vsechny predmety a zarizeni,ktere prichazeji pfimo do styku s potravinami,musi byt ciste a nesmi
pl'edstavovat nebezpeci kontaminace; dopravni prostredky a nadoby pouzivane pro pi'epravu
potravin musi byt udrzovany v cistote a v dobrem stavu <,>
<br> e) zajistit odpovidajici systemy nebo zafizeni pro hygienicke skladovani a likvidaci nebezpecnych nebo
nepozivatelnych latek a odpadu (at' kapalnych nebo pevnych) <,>
<br> f) zajistit odpovidajici zarizeni nebo systemy pro udrzovani a monitorovani vhodnych teplotnich
podminek pro potraviny <.>
<br> 2.Pri prodeji zivych zvii'at a zivoCisnych produktu zucastnene osoby (provozovatele,prodavajici a
poskytovatele sluzeb) dodrzujf dalsi povinnosti stanovene zvlastnimi pi'edpisy2 zejmena:
<br> 1 napr.zakon c.185/2001 Sb <.>,o odpadech a o zmene nekterych dalsich zakonu,ve zneni pozdejsich
fl'edpisu <,>
<br> napr.zakon c.110/1997 Sb <.>,o potravinach a tabakovych vyrobcich a o zmene a doplneni nekterych
souvisejicich zakonu,ve zneni pozdejsich pfedpisu <,>
<br> 2z3
<br>
<br> •
<br> a) dodrzovat pravidla cisteni a sanitace prodejnich mist v pfipade znecisteni nebo kontaminace provest
fadnou ocistu,popl'.desinfekci <,>
<br> b) chovatele mohou prodavat produkty zvii'at z vlastniho chovu,ktere nebyly ziskany ve schvalenem a
registrovanem,popi'ipade jen registrovanem,vyrobnim podniku,a to za techto podminek:
<br> 1) maso z drubeze a kraliku (musf byt vykuchano,u kraliku nesmi byt oddelena hlava) maxi maine
z 10 kusu tydne.Maso musi byt Citelne oznaceno napisem,<.> Maso neni veterinarne vysetfeno-
urceno po tepelne uprave ke spoti'ebe v domacnosti spotrebitele" <,>
<br> 2) cerstva,prosvicena a oznacena vejce s uvedenim jmena a adresy chovatele v maximalnim
mnozstvi 60 kusu jednomu konecnemu spotfebiteli <,>
<br> 3) vceli produkty musi byt od zdravych vcelstev,oznacene jmenem,pl'ijmenim,nazvem a adresou
trvaleho pobytu,sidla chovatele a u medu druhem a mnozstvim <,>
<br> c) je nepi'ipustne prodavat maso z domacf porazky provedene v hospodarstvi (mimo drubeze a kraliku)
a vyrobky z tohoto masa <,>
<br> d) ostatni prodejci potravin a surovin zivoCisneho puvodu musi zajistit,aby j imi prodavane potraviny a
suroviny byly ziskany ve schvalenem a registrovanem,popl'ipade jen registrovanem,podniku.Jejich
povinnosti je udrzovat je pl'i stanovenych teplotach.Prodejce je povinen tuto teplotu kontrolovat:
<br> 1) 4 oc pro maso drubeze,kraliku a drobne zvere <,>
2) 3 oc pro vnitfnosti <,>
3) 5- 18 oc pro vejce (nekolisava teplota) <,>
4) 4- 8 oc pro mlecne vyrobky jine nei UHT,sterilovane a susene <,>
5) 0 oc pro cerstve chlazene ryby (teplota tajicfho ledu) <,>
6) ostatni vyrobky musi byt ulozeny pi'i teplotach stanovenych vyrobcem <,>
<br> e) neupoti'ebitelne zbytky zivocisnych produktu a vedlejsi zivocisne produkty ukladat do uzaviratelnych
nadob...
Horni namesti ~ zona pro umisteni stanku
<br>
<br> Dolni namesti ~zona pro umfstenf stanku
• <.>
<br> STATUTARNi MESTO OPAVA
<br> NARiZENi C.4/2016,KTERYM SE
VYDAVA TRZNi RAD
<br> Ucinnost od:
<br> Nahrazuje dokument:
<br> Schvidil:
<br> patnacteho dne po dni vyhlaseni
<br> Nai'izeni c.3/2012,o omezeni nabizeni vyrobku a sluzeb formou
pochuzkoveho prodeje ve zneni nai'izeni c.2/2015
<br> Rada statutarniho mesta Opavy dne 22.6.2016 usn.c.1426/41 RM 16
<br>
<br> OBSAH
<br> Hlava I.OBECNA USTANOVENi
<br> Gl.1 Uvodni ustanoveni
Ci.2 Vymezeni zakladnich pojmu
<br> Hlava II.PRODEJ V TRZNiCH MiSTECH
<br> Cl.3 Zakladni pravidla
Cl.4 Prodejni mista
Cl.5 Primerena vybavenost trzniho mista
Cl.6 Doba prodeje
Cl.7 Pravidla pro provozovatele trtniho mista
<br> Hlava Ill.POCH0ZKOvY A PODOMNi PRODEJ
<br> Cl.8 Pochuzkovy prodej
Cl.9 Podomni prodej
<br> Hlava IV.RESTAURACNi ZAHRADKA
<br> Cl.10 Provozovani restauracni zahradky
<br> Hlava V.ZAVERECNA USTANOVENi
<br> Cl.11 Kontrola a sankce
Gl.12 Zrusovaci ustanoveni
Cl.13 Ucinnost
<br> SEZNAM PRiLOH
<br> 1.Stanoveni trtniho mista na Hornim namesti ana Dolnim namesti
2.Pravidla pro udrzovani cistoty a bezpecnosti a veterinarni a hygienicke podminky prodeje zvirat a
<br> zivocisnych produktu
<br> SEZNAM POUZITYCH ZKRATEK
<br> zakon o obcich
<br> zivnostensky zakon
<br> stavebni zakon
<br> zakon c.128/2000 Sb <.>,o obcich (obecni zfizeni),ve znenf pozdejsich
pfedpisu
<br> zakon c.455/1991 Sb <.>,o zivnostenskem podnikani (zivnostensky
zakon),ve zneni pozdejsich pfedpisu
<br> zakon c.183/2006 Sb <.>,o uzemnim planovani a stavebnim radu
(stavebni zakon),ve zneni pozdejsich pfedpisu
<br> 3
<br> 3
3
<br> 4
<br> 4
4
4
5
5
<br> 6
<br> 6
7
<br> 7
<br> 7
<br> 7
<br> 7
7
8
<br> 2z8
<br>
<br> "' <.>
<br> Rada statutarniho mesta Opavy svym usnesenim c.1426/41 RM 16 ze dne 22.06.2016 vydava v souladu
s ustanovenim § 11 a§ 102 odst.2 pism.d) zakona c.128/2000 Sb <.>,o obcich (obecn l zrizeni),ve zneni
pozdejsich predpisu (dale jen,zakon o obcich") na zaklade ustanoveni § 18 zakona c.455/1991 Sb <.>,o
zivnostenskem podnikani (zivnostensky zakon),ve zneni pozdejsich predpisu (dale jen,zivnostensky
zakon") toto narizeni:
<br> Hlava I <.>
OBECNA UST ANOVENi
<br> Clanek 1
Uvodni ustanoveni
<br> 1.Ucelem tohoto narizeni je stanovit:
a.podminky,za kterych lze na uzemi statutarniho mesta Opavy uskutecriovat nabidku,prodej
<br> zbozi a poskytovani sluzeb mimo provozovnu urcenou k tomuto ucelu 1,a to v trznich
mistech na Hornim namesti a Dolnim namesti <,>
<br> b.zakaz pochuzkoveho prodeje na mistech vymezenych v hlave treti tohoto narizeni a zakaz
podomniho prodeje formou pochuzky <,>
<br> c.stanovit podminky,za kterych lze na uzemi statutarniho mesta Opavy provozovat
restauracni zahradky a predsunuta prodejni mista <.>
<br> 2.Tento trzn i fad je zavazny pro uzemi statutarniho mesta Opavy vymezene v tomto narizeni,a to bez
ohledu na charakter prostranstvf a vlastnictvf k nemu <.>
<br> Glimek 2
Vymezeni zakladnich pojmu
<br> 1.Pro ucely tohoto narizeni se rozumi:
<br> a) prodejcem,fyzicka nebo pravnicka osoba (zejmena podnikatel),ktera vlastnim jmenem uskutecriuje
prodej na prodejnim miste <,>
<br> b) provozovatelem,fyzicka nebo pravnicka osoba,ktera vlastnim jmenem provozuje tr:Zni misto <,>
<br> c) prodejnim mistem,misto mimo urcenou provozovnu v trznich mistech,na kterych fyzicka nebo
pravnicka osoba uskutecriuje prodej pri pouziti prodejniho zarizeni <,>
<br> d) prodejnim zarizenim,zarizeni slouzici k prodeji,jehoz umistnenim dochazi k zaboru prostranstvi
nebo prostoru nad nim,zejmena stanek,stul,pult,vozik,stojan apod.Prodejnfm zarizenim je take
pojizdne zai'izeni urcene k tomuto ucelu,splriujici technicke a hygienicke pozadavky,pokud to
vyzaduji zvlastni pravni predpisy2.Prodejnim zarizenim se rozumi i zarizeni urcene k tomuto ucelu <,>
ktere je neseno nebo prenaseno.Prodejnim zai'izenim se nerozumi bezne reklamni tabule umistene
bez soucasneho vystaveni nabizeneho zbozi.Prodejnim zafizenim se rovnez nerozumi zavazadlo <,>
je-li prtmo z nej zbozi prodavano;
<br> e) trinim mistem,vymezeny prostor mimo urcenou provozovnu,na kterem se na jednom nebo vice
jednotlivych prodejnich mistech uskuteCriuje prodej pi'i pouziti prodejnich zarizeni <,>
<br> 1za splneni podminek zakona c.183/2006 Sb <.>,o uzemnim planovani a stavebnim radu (stavebni zakon),ve
zneni pozdejsich pfedpisu (dale jen,stavebni zakon")
2 napr.§ 16 zakona c.56/2001 Sb <.>,o podminkach provozu vozidel na pozemnich komunikacich a o zmene
zakona c.168/199 Sb <.>,o pojisteni odpovednosti za skodu zpusobenou provozem vozidla a o zmene
nekterych souvisejicich zakonu (zakon o pojisteni odpovednosti z provozu vozidla),ve zneni pozdejsich
predpisu <,>
<br> 3z8
<br>
<br> f) pochuzkovym prodejem,prodej mimo provozovnu urcenou k tomuto ucelu,provozovany formou
pochuzky (obchuzky),pfi nemz je potencialni uzivatel zbozi nebo sluzeb bez pfedchozi objednavky
vyhledavan prodejcem z okruhu osob na vefejne pfistupnych mistech <,>
<br> g) podomnim prodejem,prodej mimo provozovnu urcenou k tomuto ucelu,provozovany formou
pochuzky (obchuzky),pr...
Načteno
Meta
Prodej