Obec Čejč - 20/2011 situační zpráva o ochraně révy vinné

Tento dokument byl načten z úřední desky, kterou vede Obec Čejč.


Z důvodu ochrany osobních údajů nemůžeme dokumenty zobrazovat neregistrovaným uživatelům.

20/2011 situační zpráva o ochraně révy vinné
Svaz integrované a ekologické produkce o.s.Šmahova 66,627 00 Brno IČO: 44993811 www.ekovin.cz Choroby Šedá hniloba hroznů révy Lokálně byly zjištěny ojedinělé výskyty choroby.Probíhá fáze zrání,započala sklizeň raných odrůd.Od počátku zrání (zaměkání) trvá období zvýšené citlivosti hroznů k infekci.Ke škodlivému napadení plísní šedou (kyselá hniloba) dochází do období dosažení cukernatosti cca 19o NM.Pokud dojde k infekci zralých hroznů,projeví se napadení jako „ušlechtilá“ hniloba.Dle předpovědi budou v tomto období zpočátku lokální dešťové srážky,v polovině dojde k oteplení a v závěru období bude opět relativně teplé počasí beze srážek.Tam kde budou vydatnější a zejména opakované dešťové srážky,může dojít k dalšímu šíření choroby,především u pozdnějších náchylných odrůd.Ošetření v tomto období již nepřináší požadovaný efekt a nelze je doporučit.Výskyty šedé hniloby významně podporují zahuštění porostů (déletrvající ovlhčení,vyšší vlhkost vzdušná),nevyrovnaná výživa (zejména nadbytek dusíku a nedostatek vápníku) a poškození hroznů (především obaleči,kroupy).Významnou součástí ochrany proti šedé hnilobě jsou preventivní pěstební opatření,která zajišťují vzdušnost porostu a keře (provádění zelených prací včetně přiměřeného odlistění zóny hroznů) a snižují vnímavost hroznů k napadení.Octová hniloba V minulém období byly lokálně zjištěny,především u raných aromatických odrůd,výskyty octové hniloby.Jednotlivé bobule nebo menší skupiny bobulí,výjimečně i větší části hroznu,se zbarvují světle hnědě (bílé odrůdy) nebo červenohnědě (modré odrůdy).Typická je octová vůně rozrušené,kašovité dužniny.Příčinou jsou octové bakterie (např.rodu Acetobacter) a kvasinky (např.rodů Candida,Pichia,Hanseniaspora,Kloekeria),které osídlují poškozené bobule (houby,škůdci,fyziologická a mechanická poranění).Produkty rozkladu vábí octomilky (Drosophila melanogaster),které mohou původce dále šířit.Silněji poškozené hrozny je třeba při sklizni vytřídit,dávají nepříjemnou vůni a chuť vínům.20...

Z důvodu ochrany osobních údajů nemůžeme dokumenty zobrazovat neregistrovaným uživatelům.

Chcete vědět víc?

Další dokumenty od Obec Čejč
03. 07. 2025
03. 07. 2025
27. 06. 2025
26. 06. 2025
18. 06. 2025
  ...a další
Více dokumentů od Obec Čejč      Zasílat nové dokumenty emailem      Napište portálu edesky.cz