Město Horní Jelení - Ptačí chřipka

Tento dokument byl načten z úřední desky, kterou vede Město Horní Jelení.


Z důvodu ochrany osobních údajů nemůžeme dokumenty zobrazovat neregistrovaným uživatelům.

Ptaci-chripka-informace-pro-drobnochovatele.pdf
Ptačí chřipka – informace pro drobnochovatele
<br>
Influenza drůbeže,známá také jako ptačí chřipka,je virové onemocnění
postihující ptáky.Postihuje jak volně žijící ptáky,tak drůbež jako slepice <,>
krůty,kachny a husy.Postižená zvířata mají dýchací potíže,trpí ztrátou
chuti a masivně hynou v průběhu 1 – 2 dnů.K přenosu dochází především
trusem nemocných ptáků.Úhyn ptáka na ptačí chřipku lze potvrdit pouze
v laboratoři <.>
<br> Inkubační doba je časový úsek mezi kontaktem s původcem nákazy a vzplanutím klinických
příznaků.V případě influenzy je to pouze několik dní.První příznaky se obvykle objeví
do jednoho týdne <.>
<br> Infikovaná zvířata jsou otupělá a mají načepýřené peří,jsou netečná,odmítají se pohybovat <,>
mají dýchací potíže,jsou apatická (obr.1).Příjem krmiva je výrazně snížen nebo se objeví
úplné nechutenství.Rovněž snáška se výrazně snižuje nebo se úplně zastaví.Vejce jsou
deformovaná a mají tenkou skořápku.Některá zvířata vykazují příznaky nachlazení (výtok
z nosu,kýchání).Během jednoho až dvou dnů dochází k vysokému úhynu.Zjišťovány jsou
krváceniny a nekrotické změny na hřebínku a lalůčcích (obr.2),edém hlavy (obr.3).Mohou
se objevit otoky a krváceniny na končetinách (obr.4) <.>
<br>
<br> V případě podezření na výše uvedené příznaky u ptáků informujte ihned o události
soukromého veterinárního lékaře nebo místně příslušnou krajskou veterinární správu <.>
Nedovolte vstup cizím osobám do postiženého místa
<br> Zásady pro drobnochovatele drůbeže
<br> V rizikových obdobích (jarní a podzimní migrace volně žijících ptáků) výrazně doporučujeme
chovatelům drůbeže,která má přístup do venkovních výběhů,tam kde je to technicky a
provozně možné,umístění zvířat uvnitř budov <.>
<br> • ideální je drůbež chovat v uzavřených objektech a chránit ji před kontaktem s volně
žijícím ptactvem;
<br> • slepice,kohouty a krůty nedržet společně s vodní drůbeží;
<br> • v chovech,kde není možno zajistit chov v uzavřeném objektu,přijmout opatření <,>
která v nejvyšší možné míře...
Informace_pro_verejnost.pdf
Co je ptačí chřipka?
Ptačí chřipka je virové onemocnění postihující ptáky.Postihuje jak volně žijící ptáky,tak
i drůbež,jako slepice,krůty,kachny a husy,ale i jiné ptáky chované v zajetí.Postižená
zvířata mají dýchací potíže,trpí ztrátou chuti a masivně hynou v průběhu 1 – 2 dnů <.>
<br> Jaké je riziko přenosu ptačí chřipky na člověka?
Riziko přenosu na člověka je nízké,přenos z volně žijících ptáků zatím nebyl od roku
1997 popsán.Současná forma viru je schopna infikovat člověka pouze ve výjimečných
případech,a to při úzkém styku s napadenou drůbeží.Lidé by se měli vyvarovat všech
zbytečných kontaktů nejen s podezřelými zvířaty,ale i s jejich trusem a peřím <.>
<br> Jaké jsou příznaky ptačí chřipky u lidí?
U člověka se nákaza ptačí chřipkou projevuje horečkou,postižením dýchacích cest <,>
zápalem plic,průjmovými onemocněními.Pravděpodobnost onemocnění lidí v našem
prostředí však je velmi malá.V podmínkách České republiky jde především o veterinární
problém <.>
<br> Jak se chránit ?
Nejvýznamnější je dodržování zásad osobní hygieny.Důležité je mytí rukou
a dezinfekce po každém kontaktu s ptáky nebo jejich exkrementy <.>
Lidé,kteří přicházejí v zaměstnání do kontaktu s drůbeží,by v případě na podezření
z nákazy v chovu měli nosit ochranné pomůcky (pracovní oděv,pokrývku hlavy,která
zcela ukryje vlasy,ochrannou obuv,omyvatelné ochranné rukavice a ochranné brýle) <.>
<br> Je třeba mít obavu z konzumace
drůbežího masa a drůbežích výrobků?
V České republice jsou všechny chovy drůbeže pod přísným veterinárním
dozorem,který pečlivě monitoruje zdravotní stav zvířat.Další navazující
kontroly jsou nastaveny v průběhu zpracování produkce.Kontrolou samozřejmě
prochází i dovozy zvířat a masa.Není třeba se obávat,že by se na trh dostalo
maso z nakažených zvířat.Po nákupu a při kuchyňském zpracování stačí dbát
na základní hygienická pravidla.Běžnou tepelnou úpravou (vaření,pečení <,>
apod.) drůbežího masa a vajec je virus spolehlivě zničen při dosažení 70 ºC
v jádře potraviny,a ...

Načteno

edesky.cz/d/13827263

Meta

Nic nerozpoznáno


Z důvodu ochrany osobních údajů nemůžeme dokumenty zobrazovat neregistrovaným uživatelům.

Chcete vědět víc?

Další dokumenty od Město Horní Jelení
13. 02. 2025
24. 01. 2025
15. 01. 2025
13. 01. 2025
07. 01. 2025
  ...a další
Více dokumentů od Město Horní Jelení      Zasílat nové dokumenty emailem      Napište portálu edesky.cz